W naszym przedszkolu starannie przestrzegamy podstawowych zasad zdrowego i zbilansowanego żywienia:

Wybieramy produkty świeże i mało przetworzone

  • unikamy stosowania gotowych wyrobów, samodzielnie przygotowujemy mięsa, pasty kanapkowe, surówki czy desery
  • zupy i inne potrawy gotujemy na przygotowanych przez naszą kuchnię wywarach warzywnych lub mięsno-warzywnych
  • zupy często podajmy w postaci kremów z dodatkiem grzanek,
  • nie podajemy rozcieńczanych soków i napojów gazowanych, w każdej sali dzieci mają zapewniony w nieograniczony dostęp do wody mineralnej, natomiast kompoty przygotowujemy samodzielnie na bazie świeżych lub mrożonych owoców
  • ciepłe dania przygotowujemy przede wszystkim w formie pieczonej w piecu konwekcyjno-parowym, gotowanej lub duszonej, smażone potrawy podajemy maksymalnie raz w tygodniu
  • słodkie płatki śniadaniowe zastępujemy owsiankami, płatkami jaglanymi czy płatkami gryczanymi zawsze z dodatkiem owoców świeżych lub suszonych.

Starannie dobieramy produkty z których przygotowujemy posiłki

  • ograniczamy ilość soli w potrawach, zamiast niej używamy ziół oraz naturalnych przypraw,
  • nie używamy gotowych koncentratów spożywczych, wzmacniaczy smaku, kostek rosołowych, vegety czy innych produktów zawierających glutaminian sodu,
  • ograniczyliśmy ilość białego cukru na rzecz naturalnego miodu
  • używamy olejów roślinnych, które stanowią bogate źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych

Wprowadzamy różnorodność posiłków

  • do naszego przedszkolnego menu staramy się wprowadzać wszelkie urozmaicenia, serwujemy m.in. różnego rodzaju pasty (z gotowanego kurczaka, humus z ciecierzycy, z makreli wędzonej z dodatkiem jajka lub twarogu)
  • pokazujemy dzieciom w jaki sposób tradycyjne potrawy można zastąpić zdrowszymi potrawami np. zamiast tradycyjnego budyniu „z paczki” gotujemy budyń na bazie kaszy jaglanej, tradycyjne kotleciki zastępujemy pieczonymi kotlecikami z kalafiora,
  • raz w tygodniu w naszym jadłospisie pojawia się ryba,
  • dwa razy w ciągu dnia dzieci spożywają porcję produktów mlecznych, stanowiących skarbnicę wapnia niezbędnego do prawidłowego kształtowania i wzrostu kości

Uwzględniamy sezonowość produktów

  • komponując przedszkolne menu uwzględniamy bieżącą porę roku i wykorzystujemy owoce i warzywa sezonowe, zawierające najwięcej witamin i składników mineralnych. Zimą częściej sięgamy po warzywa i owoce mrożone
  • latem staramy się podawać dzieciom lekkie posiłki (np. pyzy z sosami jogurtowo-owocowymi na bazie świeżych owoców np. borówek, malin czy truskawek, lemoniady do picia), natomiast zimą serwujemy posiłki bardziej rozgrzewające i energetyczne (np. krem z dyni z grzankami i nutką kurkumy lub jako deser jabłuszka z kruszonką cynamonową)

Uczymy dzieci samodzielności

  • do śniadań wprowadziliśmy zwyczaj szwedzkiego stołu z wykorzystaniem półmisków warzywnych, gdzie dzieci samodzielnie mogą komponować swoje kanapki. Sposób ten zachęca dzieci również do próbowania często nieznanych dla nich jeszcze warzyw.
  • Desery owocowe często staramy się również podawać w formie półmisków, pozwala to dzieciom na poznawanie różnorodnych owoców.