OD 6.00 DO 8.00

PRZYPROWADZANIE DZIECI

DO PRZEDSZKOLA 

 

 OD 14.15

ODBIERANIE DZIECI

Z PRZEDSZKOLA

 

 

 

 

 

Linki




__
____

_

 

_



___




 


_

 

 

Wartość   odżywcza  i  lecznicza  jabłek

 

Jabłka  zawierają  substancje  pektynowe, cukry proste – glukozę i fruktozę , kwasy  organiczne,   błonnik, witaminy i składniki mineralne. Jabłka odgrywają  ważną  rolę
w żywieniu. Najcenniejsze w tych owocach są pektyny i witaminy, które znajdują się tuż pod skórką. Najważniejsza jest witamina C, która wzmacnia układ odpornościowy, chroni przed zbyt wczesnym starzeniem się, reguluje wszystkie procesy życiowe i pomaga
w walce z infekcjami. Należy pamiętać, że organizm ludzki nie potrafi gromadzić większych ilości witamin i dlatego zaleca się systematyczne ich przyjmowanie.

 

Witaminy gromadzą się tuż pod skórką, dlatego najlepiej jeść,  gotować  i  piec jabłka nieobrane.

 

Czytaj więcej...

 

Pamiętaj o czosnku!

Czosnek ma działanie  wzmacniające, przeciwbakteryjne. Jest pomocny w leczeniu przeziębień i kaszlu. Wystarczy spożywać 1 – 2 ząbki czosnku dziennie jako dodatek do past mięsnych, lub w formie masła czosnkowego do kanapek.

 

Często przyrządzaj sok z marchewki lub surówkę!
Marchew jest źródłem  beta-karotenu, organizm przetwarza go w witaminę A, która odpowiada za wzmocnienie układu odpornościowego. Ma działanie przeciwutleniające, dzięki temu chroni komórki przed zniszczeniem.
Rada – do potraw z marchewki dodawaj niewielką ilość oliwy, masła lub śmietany.
Dodany tłuszcz rozpuszcza beta- karoten i wówczas jest najlepiej wchłaniany.

 

Czytaj więcej...

 

Takie niepozorne, a kryją w sobie tyle skarbów. Kiełkujące nasiona to prawdziwe magazyny witamin i mikroelementów więc włączmy je do naszych posiłków.

Kiełki są  doskonałym źródłem mikroelementów, soli mineralnych i składników  odżywczych. Świeże  kiełki obfitują w wartościowe białka, kwasy omega 3 i błonnik.

 

Czytaj więcej...

 

Szczególnie cenna jest dynia o pomarańczowym miąższu, zawiera witaminy A, B1, B2, C, PP oraz składniki mineralne: fosfor, żelazo, wapń i magnez. Owoc ten zawiera również duże ilości beta - karotenu, który przekształca się w witaminą A. Zapobiega ona krzywicy u dzieci, wzmacnia wzrok, chroni przed zwyrodnieniem plamki żółtej i nowotworami.

 

 

Czytaj więcej...

 

Natka pietruszki zawiera olejek eteryczny, który ma działanie dezynfekujące. Zielone listki pietruszki  poprawiają  trawienie, odtruwają organizm i  usuwają  nadmiar  wody
z  organizmu. Duża zawartość witaminy C w natce pietruszki ułatwia przyswajanie  żelaza, oraz regeneruje  naczynia  krwionośne.

 

 

Czytaj więcej...

Statystyka odwiedzin: Dziś 0 | Wczoraj 0 | Tydzień 0 | Miesiąc 0 | Razem 108928