OD 6.00 DO 8.00

PRZYPROWADZANIE DZIECI

DO PRZEDSZKOLA 

 

 OD 14.15

ODBIERANIE DZIECI

Z PRZEDSZKOLA

 

 

 

 

 

Linki




__
____

_

 

_



___




 


_

 

Koniec lata to nie koniec świeżych warzyw i owoców, a na pewno nie powód, żeby warzywa w diecie dziecka zastępować suplementami witamin. Jesień to czas, kiedy na talerzu dziecka pojawiają się nowe, ciekawe smaki. Poznaj jesienne warzywa i owoce sezonowe. Dynia – to królowa jesieni, a możliwości jej wykorzystania są nieograniczone. Dyni możesz używać do zup, ciast, dań z makaronem, ryżem, naleśników. Puree z dyni można zamrozić i sięgać po nie w miesiącach, kiedy dynia będzie już niedostępna. Dynią możemy cieszyć się od września do marca.

 

Dynia

Szczególnie cenna jest dynia o pomarańczowym miąższu – im kolor miąższu intensywniejszy, tym więcej w nim witamin. Dynie zawierają ich stosunkowo dużo: A, B1, B2, C, PP, ponadto składniki mineralne, zwłaszcza fosfor, żelazo, wapń, potas i magnez oraz mnóstwo beta-karotenu, który w organizmie przekształca się w witaminę A. Zapobiega ona krzywicy u dzieci, wzmacnia wzrok, chroni przed nowotworami. Wraz
z witaminą E wspaniale wpływa na cerę – utrzymuje odpowiednią wilgotność skóry
i zwalcza niszczycielskie wolne rodniki.

Jest niskokaloryczna i beztłuszczowa. Zawiera także pektyny i kwasy organiczne.
Od wieków doceniamy właściwości lecznicze pestek dyni. Często są stosowane przeciwko pasożytom przewodu pokarmowego, między innymi tasiemcowi. Poleca się je stosować u dzieci jako całkowicie nieszkodliwe w przeciwieństwie do środków chemicznych przeciw pasożytom.

 

Śniadaniowa zupa dyniowa z mlekiem

 

Składniki:

średnia dynia (hokkaido, 0,5 kg miąższu)

0,5 l mleka

około 100 ml wody

cukier trzcinowy (może być zwykły)

kilka kropel esencji waniliowej

szczypta soli

garść rodzynek

garść migdałów w płatkach

łyżka masła

opcjonalnie: świeże owoce (jabłka, pomarańcze, banany)

opcjonalnie: cynamon lub inne przyprawy deserowe

 

Dynię umyć, przekroić na pół, usunąć środek, pokroić w kawałki. Przełożyć do garnka, podlać wodą, dodać szczyptę soli i gotować około 10 minut. W tym czasie zagotować mleko (można ugotować je z laską wanilii), a na patelni zrumienić na maśle migdały
w płatkach.

Podlać dynię mlekiem, miksować, dodać resztę mleka, dokładnie wymieszać, dodać łyżkę cukru trzcinowego (do smaku, można mniej lub więcej) i kilka kropli esencji waniliowej.

 

Smacznego!

 

 

Statystyka odwiedzin: Dziś 0 | Wczoraj 0 | Tydzień 0 | Miesiąc 0 | Razem 108928