OD 6.00 DO 8.00

PRZYPROWADZANIE DZIECI

DO PRZEDSZKOLA 

 

 OD 14.15

ODBIERANIE DZIECI

Z PRZEDSZKOLA

 

 

 

 

 

Linki




__
____

_

 

_



___




 


_

 

 

W okresie zwiększonej zapadalności na przeziębienia, zaleca się spożycie miodu jako naturalnego źródła substancji bioaktywnych, które pomagają w walce z chorobą. Miód jest surowcem naturalnym wytwarzanym przez pszczoły z zebranego przez nie nektaru kwiatowego lub ze spadzi. W skład miodu wchodzą głównie węglowodany proste, łatwo przyswajalne przez organizm ludzki: fruktoza, glukoza i sacharoza, wielocukry oraz kwasy organiczne, flawonoidy i barwniki roślinne. Miody zawierają także enzymy, witaminy z grupy B, Wit C, śladowe ilości witamin A, D, E, K oraz makro i mikroelementów. Jest cenionym produktem spożywczym o niezwykłych walorach smakowych.

 

Właściwości prozdrowotne miodu:

 

1. Odciąża wątrobę

W miodzie znajdują się cukry proste łatwo przyswajalne przez wątrobę. Produkty rozkładu glukozy wiążą substancje szkodliwe, co odciąża znacznie wątrobę.

 

 

 

2. Leczenie w schorzeniach dróg oddechowych, przeziębieniach oraz wzmacnianie odporności.

Podawanie miodu osłabia objawy chorobowe ze strony układu oddechowego (miód wielokwiatowy), w tym kaszel (miód lipowy), jednak nie jako lek, ale środek wspomagający. Ponadto regularne spożywanie miodu wzmacnia układ odpornościowy (miód, wrzosowy, manuka, gryczany)

 

3. Korzystny dla serca

- obniża ciśnienie krwi,

- polecany pacjentom po przebytych zawałach, z miażdżycą, chorobie niedokrwiennej.

 

4. Obniża poziom cholesterolu

Przyjmowanie miodu skutkuje zmniejszeniem całkowitego poziomu cholesterolu. Spożywanie miodu obniża ryzyko chorób cywilizacyjnych.

 

5. Przyspiesza gojenie ran – miód Manuka

Miód ten zmniejsza odczyny zapalne i chroni rany pooperacyjne przed zakażeniem szczepami bakterii odpornymi na wiele antybiotyków.

 

6. Miód wykazuje również działanie antypróchnicze, ograniczając rozwój bakterii Streptococcus mutans. Ze względu na małą zawartość sacharozy szczep ten nie wytwarza nalotu nazębnego, będącego czynnikiem warunkującym rozwój próchnicy.

 

 

Regularne spożywanie miodu przez dzieci przyczynia się do szybkich przyrostów na wadze, wzmożonego rozwoju umysłowego oraz zwiększenia odporności na choroby.
W celu lepszego wykorzystania właściwości leczniczych miodu wskazane jest spożywanie go w postaci roztworu wodnego (1 łyżeczka na szklankę letniej wody), przygotowanego na 10-12 godzin przed wypiciem.

 

Źródło: Wydz. Farmaceutyczny UJ, Collegium Medicum, GF marzec 2013,

Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, Wydział Nauk o Żywności „Sekrety miodu”

 

Statystyka odwiedzin: Dziś 0 | Wczoraj 0 | Tydzień 0 | Miesiąc 0 | Razem 108928